Kuşaklar arası çatışma genel olarak yetişkin kuşak ile genç kuşak arasındaki anlaşmazlıklar ve hayata bakış açısındaki farklılı...

TEKNOLOJİNİN KUŞAKLARARASI ÇATIŞMAYA ETKİSİ

1/12/2019 0 Comments

kuşaklararası savaş
   
 Kuşaklar arası çatışma genel olarak yetişkin kuşak ile genç kuşak arasındaki anlaşmazlıklar ve hayata bakış açısındaki farklılıklar olarak değerlendirilebilir. Nesiller arasında vizyon ve beklentiler açısından büyük farklılıklar ortaya çıkmaktadır. Buna etki eden başlıca faktörler kültürler arası etkileşim ve teknolojik gelişmeler olarak belirtilebilir. Genç nesiller değişime ve yeniliklere açıkken genelde yetişkin kuşaklar örf, adet ve geleneklerine bağlı yaşamayı istemektedirler.


kuşaklararası giyim kuşam farkı
  
  Kuşaklar arası çatışma; beğeniler, giyim kuşam, dünya görüşü, yaşam felsefesi, özgürlük algısı gibi birçok konuyu kapsamaktadır. Özellikle yüzyıllar boyunca tek görevi çocuk bakmak ve yemek yapmak olarak görülen kadınlarımızın üretime katılması da yine bu çatışmanın artarak devam etmesine sebep olmuştur. Özellikle Batı Dünyası olarak bildiğimiz ülkeler bu çatışmayı büyük oranda aşmışken malesef ülkemiz bu hususta yeterli mesafe katedememiştir.


 Psikolojik danışma ve rehberlik alanında ülkemizin mihenk taşlarından olan öğretim görevlisi Dr. Binnur Yeşilyaprak'a göre bu çatışmaların en büyük nedeni kuşakların birbirine karşı duyduğu ön yargılardan kaynaklanmaktadır. Yetişken kuşaklara göre gençler ukala, oturup kalkmasını ve giyinmesini bilmeyen sorumsuz, bencil, saygısız ve idealleri olmayan bireylerden oluşmaktadır. Genç kuşaklara göre ise yetişkinler geri kafalı, yobaz, açık görüşlü olmayan, korkak bireylerdir.


yetişkin kuşak orta kuşak ve genç kuşak resmi

 Ancak tahminimce ülkemiz açısından tarihin hiçbir döneminde bu kuşak çatışması günümüzdeki kadar yoğun hissedilmemiştir. Özellikle 1980 sonrası dönemde ortaya çıkan teknolojik gelişmeler bu çatışmanın esas sebebini oluşturmaktadır. 1965-1979 arası doğanlar yetişkin kuşak (X kuşağı) 1980-1999 yılları arasında doğanlar orta kuşak (Y kuşağı) ve 2000 ve sonrası doğanları genç kuşak (Z kuşağı) olarak değerlendirilmektedir. Bu çatışmanın en yoğun yaşandığı kuşaklar yetişkin kuşak ile diğer 2 kuşak arasında yaşanan çatışmalardır. Bu çatışmanın en büyük sebebi internet, cep telefonu, bilgisayar ve diğer diğital cihazların bu dönemde ortaya çıkması ve kültürler arası etkileşimin inanılmaz boyutlarda artması olarak gösterilebilir.
   
bilgisayar kullanan yaşlı kadın

 Özellikle yetişkin kuşak bu teknolojik gelişmelere ayak uyduramamıştır. Yetişkin kuşağın genç kuşak olduğu dönemlerde kendilerine göre yetişkin olan kuşak ile yaşadıkları dönem arasında çok büyük farklar göze çarpmamaktadır. Genel olarak iş ve çalışmaların insan odaklı olduğu bu dönemlerde bireyler aynı sıkıntılarla yüzleşmiştir. Bu sebeple birbirlerini anlamaları daha kolay olmuştur. Ancak şu anki yetişkin kuşağın teknolojik gelişmelere kayıtsız kalması kuşaklar arası iletişimi zedelemiş ve bireylerin aynı dili konuşmasını engellemiştir. Yetişkin kuşak günümüzde bile birçok teknolojik gelişimi takip etmemekte ve bu teknolojinin sağladığı kolaylıklardan yararlanmamaktadır.


teknoloji ile donatılmış bebek

  Yetişkin kuşağın orta kuşakla iletişimi belli boyutlarda devam ediyor olsa da genç kuşakla iletişimi yok denecek kadar azdır. Çünkü genç kuşak teknoloji ve uzay çağı çocuklarıdır ve bilgiye yetişkin kuşaktan çok daha kolay ulaşabilmektedir. Teknoloji sayesinde bilgiye bu kadar kolay ulaşan genç kuşak, teknolojik yenilikleri reddeden yetişkin kuşağı yetersiz olarak görmekte ve küçümsemektedir. Bu küçümsemeyi gören yetişkin kuşak bunu saygısızlık olarak addetmektedir.


kuşaklar arası iletişim

 Bu çatışmalar iş ortamını da etkilemektedir. Teknolojik gelişimlere kapalı yönetici konumundaki yetişkin kuşak değişimlere ayak uyduramamakta ve herşeyi eski kalıp yöntemlerle halletme yolunu seçmektedir. Bu da iş açısından birçok problemin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Hayatında bilgisayarın tuşuna basmamış bireyler teknolojinin yoğun olarak kullanan  kurum ve birimlerde sırf tecrübeli diye görev alabilmektedir. Bu bakış açısının değişmesi elzemdir. Bu açıdan yetişkin bireyler kendini geliştirme yoluna gitmeli bunu kabul etmiyorsa sistem dışına çıkarılacağını bilmelidir.

kuşaklar arası iletişim

  Orta Kuşak ile genç kuşak arasında çatışmanın bu denli büyük olmayacağı kanaatindeyim. Orta kuşak bireyleri bu teknolojik gelişmelerle beraber büyüdüğü için süreci daha kolay kabullenmekle birlikte ayrıca söz konusu süreci reddetme yoluna giderse birçok açıdan sorunlarla karşılaşacağını bilmektedir. Bu sebeple her ne olursa olsun kültürel değerlere bağlı kalınarak da değişim ve gelişimlere açık olunabilir. Eğer orta kuşak da yetişkin kuşağın yaptığı hataları yaparsa ilerleyen süreçte kuşaklar arası çatışmalar kaçınılmaz olur ve birbirini sürekli eleştiren, küçümseyen ve iletişim kuramayan kuşaklar ortaya çıkar. Kuşaklar arası çatışmayı en aza indirmek için; kültürel değerlere ve sosyal ilişkilere sahip çıkıp, bunu yanında teknolojik gelişmeleri de yakından takip etmek gerekir. Hazreti Ali'nin dediği gibi;

Gençliği anlamaz hale gelmişseniz, dünyadaki işiniz bitmiştir demektir.


0 Comments: